Wat eet of drink je NIET vlak voor een obstacle run

0
1550
wat niet eten en drinken voor een obstacle run

Ik herinner mij nog goed mijn eerste obstacle run. Het was best wel een big deal voor mij. Daarom wilde ik het zo goed mogelijk doen. Dus de ochtend voor de run besloot ik om extra gezond en goed te eten. Maar het bleek niet te baten. Steken in m’n zij, een overvolle maag, een misselijk gevoel waren het resultaat. Inmiddels pak ik het veel anders aan en weet ik steeds beter welke voedingsmiddelen je het beste kan mijden.

Vezelrijke voeding / groenten en fruit

Vezels hebben we nodig voor een goede spijsvertering. Het verteren van vezels kost veel energie voor je lichaam. Teveel vezels vlak voordat je gaat sporten kunnen daarom zorgen voor een opgeblazen gevoel en je kan ervan gaan flatuleren (winderigheid). Vermijdt dus overmatig veel groenten, brood en fruit vlak voor een run.

Koolzuurhoudende dranken

Start je in de middag, dan kan op een warme dag een glas cola heel verfrissend zijn. Maar kies dan toch liever voor een glas water of isotoon drank zonder koolzuur. In koolzuur zit namelijk zuur wat je maagzuur van streek van maken. Dit kan weer leiden tot maagkrampen en opkomend maagzuur.

Scherp/pittig eten

Te scherp of pittig eten kan je spijsvertering verstoren waardoor je last van je maag en/of darmen kunt krijgen tijdens het lopen. Let hier ook de dag voor een run op. Een bezoekje aan de Toko of een goede thaise curry is dus geen goed idee. Bovendien kan een pittig gerecht als vervelend gevolg hebben dat er brandend maagzuur omhoog komt.

Vet eten

Gefrituurd eten bevat veel transvetten (verhard vet dat bij verhitting vloeibaar wordt) dit is geen goede basis. Maar ook gezonde vetten leveren je tijdens je run geen voordeel op. Tijdens het lopen verbruik je voornamelijk suikers. Je lichaam neemt minder makkelijk suikers op in combinatie met vetten. Tijdens je run kan het je een traag gevoel en in een ergste geval zelfs maagkrampen opleveren. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ben je avocado addict of kan je het niet laten om dat patatje te eten? Neem het dan als beloning na je obstacle run!

Bietensap

Veel duursporters zweren bij bietensap en dat is niet voor niets zo. Bietensap bevat een hoge concentratie nitraat. Uit onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning. Een andere eigenschap van veel bietensap is dat het een laxerend effect heeft. Drink je een liter bietensap op de dag van je run dan bestaat de kans dat je extra sprintjes moet trekken naar de dixies. Als je bietensap wilt drinken. Doseer dan een halve liter over een hele dag en doe dit gedurende een week voor je run. Drink de dag van je obstacle run een glas en go get it!

Te veel of te weinig

Let ook op de portie die je eet vlak voor een obstacle run. Te weinig eten kan ervoor zorgen dat je al in een vroeg stadium van je run een honger krijgt. Maar het eten van een te grote portie zorgt voor een overvolle maag en een mogelijk misselijk gevoel. Eet daarom 3 uur voor je run je laatste ‘grote’ maaltijd en neem een uur voor de obstacle nog een kleine koolhydraatrijke snack. Een banaan is helemaal prima, maar 2 stuks is echt teveel (zie het eerste punt).

Checklist

  • Eet niet te vezelrijk voor een run.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken vlak voor het lopen.
  • Eet de dag voor een run zo min mogelijk scherp/pittig eten.
  • Gefrituurd eten voor een run, is een no go.
  • Wees zuinig met gezonde vetten, zoals avocado op de dag van een run.
  • Drink niet in één keer grote hoeveelheden bietensap.
  • Let op de hoeveelheid eten die je neemt voor een run.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − 15 =